Aeilko Venema

Aeilko Venema | Zang | Gitaar

Kreeg op mijn 14e les op een Hammond. Raakte na een jaar zo zwaar getraumatiseerd door de armoedige manier van lesgeven, dat ik overstapte op gitaar.

Met mijn 1e gitaar een paar dagen in huis blufte ik mezelf naar binnen bij een schoolbandje waar ze een slaggitarist zochten. Als een Japanse Toerist keek ik alles af bij de leadgitarist en had binnen no time het akkoordenwerk volledig onder de knie. Na 1 optreden werd ik benaderd door een in die tijd in Nederland legendarische band: The HeroeZ. Een band voor wie geen limieten golden en daarmee veel jongeren inspireerden tot een carrière in Rock muziek!

Na The HeroeZ speelde ik tijdelijk in een ander lokaal bandje met de toen nog piepjonge Toine Vanderlinden (oa Hot Legs, Martyr, Rebelstar en Tony Mills) op bass en de toen even oude Jean Monsou (oa Secret Sounds, Time Bandits en Moonflower) op drums. Muzikanten die zouden uitgroeien tot grote muzikale hoogten.

Zelf ben ik begin 81 gestopt met muziek. Verkocht alles, op mijn gitaar na!

Een aantal jaren (en een mislukte relatie) later het componeren weer opgepakt, samen met toetsenist Ad van der Voorn met wie ik in 87 My Pleasure zou beginnen. Een band die eigen werk koppelde aan veel opwindende optredens. Festivalpodia deelde met bands als Golden Earring, Loïs Lane, en The Pretty Things uit het VK. Kort na het begin van My Pleasure werd ik ook benaderd door de broers Van Staa, om als leadgitarist hun muziek wat aan te dikken. Muziek volgens de typisch Engelse Wave-Rock traditie. Heb tot 94 vrijwel voortdurend in twee bands tegelijk gespeeld.

Toen ik in 95 weer was gestopt ben ik mijn eigen PA verhuur- en Mobiele Recording bedrijf begonnen. Heb toen tal van grootheden als FoH technicus voorzien van een vet zaalgeluid. Tony MacAlpine, Mike Terrana, Szekeres Tamas en Colin Blunstone waren enkele van de namen met wie ik heb gewerkt. In die hoedanigheid kwam ik Paul en Eric tegen. Beiden ook (vaste) technicus voor een aantal lokale bands in Nederland. Samen hebben we veel mooie en grote klussen gedaan. Met Eric samen heb ik oa de 1e cd van Detonation gemixt. Die Paul vervolgens heeft gemasterd!

Binnen HARDLAND heb ik vele petten op, o.a. zanger, (lead) gitarist, componist, tekstschrijver, arrangeur, drummer, bassist en toetsenist. Gelukkig hoef ik me over die laatste drie rollen geen zorgen meer te maken nu die in veel betere handen terecht zijn gekomen!

De eerste horde is genomen: Het debuut album is af, klaar om gepromoot en verkocht te worden. De tweede cd is ook al in de mixfase en aan songs voor het 3e album wordt al gewerkt! Kortom, het leven van een muzikant is geweldig!! Ik kijk uit naar morgen…

Het leven van een muzikant is geweldig