Wat doe je als je opgroeide in een tijd met muziek die veel impact op je had en je merkt dat die sound nu nauwelijks meer op de radio te horen is? Dan ga je die muziek zelf componeren en spelen. Dat is precies wat HARDLAND doet. De band maakt rock van deze tijd en vermengt deze op hun eigen manier met de geweldige sferen en karakteristieken uit de 70’s en 80’s. Ja, we hebben het over lange manen, dito gitaarsolo’s die uit een muur van Marshalls lijken te komen, kamerbrede toetsenpartijen en catchy meezingrefreinen. De teksten zijn even doorleefd als de bandleden zelf en gaan over thema’s als vreugde, angst, liefde, onmacht en bedrog. Net als bij een waarzegster die haar tarotkaarten voor je neerlegt, lijken de songs van HARDLAND op het eerste gezicht simpele, duidelijk omkaderde verhalen. In werkelijkheid nodigen ze iedereen uit tot een eigen invulling.

Toen Paul en Aeilko (spreek uit: èlko) hun eerste nummer samen schreven (‘The Only Answer’) hadden ze nog geen idee dat ze later een band zouden vormen. Door de jaren heen bleek hun muzikale smaak steeds meer te matchen en schreven ze samen vaker songs. De inspiratie daarvoor kwam in vele vormen: soms dankzij een nieuw gebouwde gitaar door Paul, soms door een moeilijke periode in het leven van een van beiden, of gewoon omdat er een briljant idee opkwam dat direct vereeuwigd moest worden.

Waar bands vroeger zorgvuldig budget, studio en platenmaatschappij in balans moesten krijgen voordat ze muzikaal konden schitteren, maak je tegenwoordig thuis al opnamen in studiokwaliteit. Het was – zeker voor deze door de wol geverfde musici – eenvoudig om het nieuwe materiaal meteen in topkwaliteit op te nemen. Deze vrijheid leidde tot een aantal tracks die in eerste instantie voor henzelf waren bedoeld, maar gaandeweg een eigen leven gingen leiden. Opvallend veel mensen om Paul en Aeilko heen reageerden meer dan positief op hun muziek. De roep om het uitbrengen van de songs op cd klonk steeds harder.

Tegen de tijd dat de mixen klaar waren en de songs gemastered en wel terugkwamen van Abbey Road, kreeg HARDLAND het aanbod om een eerste videoclip op te nemen. In allerijl werden stand-in muzikanten gezocht om mee te spelen in de clip. Gelukkig wilden een paar oude vrienden wel even bijspringen, waaronder bassist Toine Vanderlinden (ex Martyr, Hot Legs and Rebelstar). Tijdens de inmiddels befaamde opnames van de clip ‘Hot Gypsy’ onstond bij Paul en Aeilko het gevoel dat HARDLAND meer moest zijn dan een project. Al snel daarna kwam drummer Eric Gijsen de gelederen versterken en werd HARDLAND een echte band! Inmiddels hebben ook toetsenist Marco Kuiper en bassist Remi Riegel zich bij de band gevoegd en wordt er hard gewerkt om het repertoire live ten gehore te kunnen brengen.

De band wil met deze cd het plezier overbrengen dat ze beleeft aan het samen spelen en (re)creëren van deze te gekke muziek.

Bewaren

Laat ons weten wat het met jóu doet!