‘In Control’ is de titel van het tweede album van het Nederlandse Hardland. Nog meer dan op het in 2017 verschenen titelloze debuut is het de band gelukt om een heel eigen geluid te smeden uit heel verschillende invloeden. Van heavy rock, AOR, 80’s wave tot toegankelijke (power) pop, waarbij vooral een grote liefde voor muziek uit de jaren zeventig en tachtig doorklinkt. Het wordt nog eens onderstreept met de cover Are ‘Friends’ Electric, in 1979 een grote hit voor de Britse synthesizerband Tubeway Army. ‘In Control’ bevat verder uitsluitend eigen werk: stoere rocksongs, afgewisseld met een enkele ballade.

De ontstaansgeschiedenis van Hardland is bijzonder. De band begon als een project van de zangers en multi-instrumentalisten Aeilko Venema en Paul Evers. De twee muzikanten deelden dezelfde muzikale voorkeuren, begonnen samen aan songs te werken en voelden uiteindelijk de behoefte om die in een studio vast te leggen. Het resulteerde in 2017 in een eerste album, dat vooral met bevriende muzikanten werd opgenomen. Kwaliteit had wel meteen de hoogste prioriteit: zo werd de mastering in de legendarische Abbey Road Studio in Londen verzorgd door de veteraan Sean Magee. Hij werkte met grootheden als Rush, Gary Moore en Deep Purple, maar werd door Hardland vooral aangezocht vanwege zijn betrokkenheid bij Pink Floyd/David Gilmour en The Beatles. Mede dankzij zijn bijdrage had de eerste CD daarmee gelijk een internationale allure.

De recensies logen er dan ook niet om:

‘Style wise you could see Hardland trying to create a bridge between classic melodic heavy rock/AOR from the eighties and nineties, melted into a modern and up-beat sound and production. And I think they have succeeded in that.’ (Headbangers Lifestyle)

‘Een aangename verrassing voor liefhebbers van melodieuze rock.’ (Metalfan)

‘Het album zelf bevat gloedvol gespeelde hardrock, prettig gezongen en ingekleurd met fraaie keyboardpartijen.’ (Aardschok)

De vele positieve reacties zorgden ervoor dat Hardland in de maanden die volgden transformeerde tot een echte band, die anno 2019 naast Aeilko Venema en Paul Evers bestaat uit toetsenist Marco Kuiper, bassist Remi Riegel en drummer Eric Gijsen. In 2018 werden de eerste optredens gedaan, waarbij niet alleen Nederlandse zalen bij Hardland aanklopten, maar er meteen ook belangstelling vanuit het buitenland was – met name vanuit Duitsland. Erkenning uit onverwachte hoe kwam ook toen de band eerder dit jaar in liefst vier categorieën de finale haalde van de prestigieuze International Singer-Songwriter Association contest in Amerika.

Het tweede album kon dus ook niet op zich laten wachten. Die is er nu in de vorm van In Control. De CD werd op 18 mei voorafgegaan door de single The Nation’s Biggest Enemies, waarmee ook het nieuwe album opent. Het nummer werd meteen opgepikt door Rock Rage Radio, een van de grootste rockzenders in Amerika. De fel uitgespuwde teksten hadden niet misstaan in een nummer van Rage Against The Machine – waarmee opnieuw blijkt hoe breed het geluid van Hardland is.

Op het vervolg van het album wordt opnieuw het beste uit de jaren zeventig en tachtig vertaald naar het heden. Pakkende melodieën, gevarieerde zang, fraaie keyboardpartijen en smaakvol gitaarwerk. En dat ditmaal neergezet door een echte band. Hoewel de toon opnieuw wordt gezet door stevige, klassieke (hard) rock, wijkt Hardland er een aantal keren bewust van af. Zoals met de cover Are ‘Friends’ Electric. En met een song als Love, Love, Love waarin de geest van The Beach Boys en hun Tears in The Morning rondwaart.

“We houden inderdaad van heel veel verschillende soorten muziek”, beaamt Aeilko Venema. “Het komt ook allemaal terug in het geluid van de band. We zijn gek op rock uit de jaren zeventig en tachtig: Led Zeppelin, Journey, Whitesnake. Tegelijkertijd hebben we een zwak voor de songs zoals die in de jaren tachtig gemaakt werden door acts als Tears For Fears, Talk Talk en Marc Almond. In de koortjes van bepaalde songs kun je ook terug horen dat we heel erg houden van de meerstemmige zang waar de Eagles en CSN&Y zo goed in waren. De lijst met muzikanten en  groepen die ons inspireerden, is eindeloos.”

Net als op het debuut is niets aan het toeval overgelaten. Opnieuw liet mastering engineer Sean Magee in de Abbey Road Studio zijn magie er op los. Het artwork van In Control oogt weer heel professioneel en sluit perfect aan op de sfeer van de muziek. De CD gaat bovendien vergezeld van een DVD met daarop clips en een impressie van de totstandkoming van het album. Met een nieuw album op zak en een goedgevulde concertagenda lijkt Hardland toe te zijn aan een belangrijke nieuwe stap in de loopbaan.

Aeilko Venema: “Het is ons belangrijkste doel om met dit album zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Bewaren

Laat ons weten wat het met jóu doet!